11 november 2011

Utbytteaksjer - Procter & Gamble


Synes det var interessant å lese dette innlegget skrevet av Jack Crown om investering i amerikanske konsumvaregiganter som Procter & Gamble, Coca Cola og Pepsi.

Jeg har selv aksjer i Procter & Gamble, og det er en aksje som jeg føler meg trygg på. P&G produserer varer som alle trenger, og de har noen svært sterke merkevarenavn, som Gillette, Ariel, Pantene, Wella, Head & Shoulders og Oral-B. Hvis det skulle bli alvorlig finanskrise så tror jeg stadig dette er merker som folk vil kjøpe, om enn i mindre grad enn før.

Og så liker jeg utbytteaksjer, akkurat som Jack. Det er noe psykologisk riktig ved å få cash ut hvert kvartal. P&G har utbetalt utbytte kvartalsvis i over 120 år uten avbrudd, og de har steget gjennomsnittlig 9,5% hvert år i de siste 55 år. I tillegg har de et tilbakekjøpsprogram, hvor de kjøpte tilbake aksjer for ca 7 mrd. dollar i 2011. Hvis man regner utbytte + verdien av tilbakekjøp, så er direkteavkastningen på P&G-aksjen ca 7%. Det synes jeg er veldig bra i en så defensiv aksje.

På den negative siden så skal det jo nevnes at aksjekursen ikke har steget nevneverdig i de siste tre år. Den ligge stadig i intervallet 62-67 dollar. Det skulle jo på den annen side si at selskapet blir billigere og billigere ettersom det slettes stadig flere aksjer gjennom tilbakekjøpsprogrammet.

Min strategi i forhold til P&G-aksjen, er å benytte den som lavrisiko-delen av aksjeporteføljen min. Jeg kjøper inn relativt jevnt, og hygger meg hver gang jeg ser utbyttet blir satt opp.

1 kommentar:

  1. Hei

    Enig med deg, dette er også et selskap jeg benytter i lavrisiko-delen av aksjeporteføljen.

    Som du sa "Hvis det skulle bli alvorlig finanskrise så tror jeg stadig dette er merker som folk vil kjøpe, om enn i mindre grad enn før." Det er jeg helt enig med deg i og jeg tror det er grunnen til at kursen ikke har steget stort de siste 3 årene. For øyeblikket bruker PG ca 90% av EPS på tilbakekjøp og utbytte totalt. Dette gjør at de nå så smått har begynt å finansiere investeringer med lån i større grad nå enn tidligere. Brutto inntekter øker fortsatt, men netto inntekter og kontantstrømmen har begynt å stagnere. Jeg tror enkelte konservative investorer ser på dette som et lite faresignal og derfor ”holdes” kursen nede. Jeg ser der i mot heller på dette som et lite kjøpssignal, fremfor en fare. Nettopp for økonomien i USA er langt i fra oppe og går som normalt igjen og ca 40% av inntektene kommer fra USA. Når USA begynner å ta seg opp igjen vil nok inntektene øke også. I tilegg er det stort potensial for PG i spesielt Asia men også hele verden, unntatt vesten.

    Jeg liker godt PG og anser det som en del av kjernen i min portefølje. For min del ser jeg ingen grunn til noen gang å selge PG om de ikke kutter eller reduserer utbytte.

    SvarSlett